Wednesday, November 24, 2010

MASAK !!! MASAK !!! MASAK !!!!

Gerun ble dengar frasa tu....masak!
huwaaa...

frasa yg membuatkan ak diam seribu bahasa...
sebab
hehehehehe

paham2 je ar...
ak x pandai ar tu...
x pandai masak!!!anak dara ape ar ni kan...
tp ni mmg kenyataan...
setakat masak bende yg goreng2 tu bleh arr.
masak nasi pon pandai ar gak...
tp lo nak suro ak masak yg ssh2 tu mmg ak x reti oii..
kesian sper yg bakal jadi bakal suami ak nanti an...
*acceh..dh pkir dh*
bukan nak kate ar..tp sepanjang pemerhatian ak..
kebanyakan mereka yang dudok hostel sejak f1 lagi..mmg ramai yang x pandai masak!!
ni kenyataan...yang pandai pon boleh dikire dengan jari...
sebabnyer..ye ar,kat hostel tukang masak yang masak..bukan masak sendiri pun...nak tolong x boleh sebab tu mmg kerje dorang an...lo balik rumah pon..lebih banyak habiskan mase mengqada'kan tidor yg x berape nak cukup time kat hostel...
jangan sesape membantah!!!
ni mmg kenyataan..!!!

garangnyer...takot x...hehehe

 kalau dkat u plak...sebok ngan kuliah sne..kuliah sini...mne sempat nak masak lauk yang merumitkan tu...
lg2 yang dudok kolej..
emm.. mne boleh masak kat kolej..
hari2 makan nasi bungkos...
pon x de kesempatan nak masak...
ade pon yang duduk rumah sewa..
dengan assingment & tutor yg berlambak tu yg tunggu mse untok disiapkan... mmg x mnang tangan ar kan...
goreng telur mata ngan kicap pon dah cukup...huwaaa...sob..sob...
nak harap cuti sem je ar nak blajar masak ni an...

tp ak akan cube sedaye upaye tok blajar masak...*semangat ni*

acctually telinge ni dh x tahan dah nak dengar ceramah motivasi dri mama..
ceramah percume yg menusuk gegendang telinge...
ni cter t/h td..
mmg semangat nak memasak dah...dah siap ambik pisau ..
dh potong bawang dh..
tp tibe2 perut ak memulas...so..emm..berlari ar ke toilet..
nak bwat camne kan..terpakse ar tinngalkan bawang2 ku tadi...hihihi
kuar2 toilet tgok lauk yg ak nk masak td dh siap dmasak oleh mama..
wahh...hahaha..bru semangat nak masak...bukan senang nak seru balik semangat ak tu..hwaaa..
tp nak bwat camner an...hehehe..
bsok ak nak cri balik semangat ak...hihihi

lg pon ramai  yg bg semangat kat ak tok belajar masak
emm..makcik-makcik kesayangan aku ar tu...bkan makcik je..pakcik pon smer...hahaha
nampaknyer ramai yg mengharapkan ak ni...
terase bersalah lo x bwat..
so..
i will try my best...!!
*seru semangat tu datang*

ni membuatkan ak teringat kek pertama yg ak bwat dgan tangan sendiri aw....
tp di guide oleh my aunty ar..hihi
x pe ar kan yg pnting ak bwat dgan tangan sendiri aw...
*bangga ni..hihihi*

CHESE CAKE



amacam...terliur x???
sedap...




 ni plak pandangan dri tepi...sedapnyer...




pandangan selepas dipotong...tgok gambar pon dah terliur kan...

dgan baik hati nyer ak nak bg resepi  ni....blh cube drumah...


Cotton sobt japnese  ,cheese cake
A           1.  250 gm cheese philadelpha               
              2. 50 gm butter                                           ( double boiled (1,2,3) )
             3.   100ml susu HL
             4.  6 biji kuninh telur                                
             5.  60 gm tepung seperbine                   (  masukkan & putar dlm bhn yg dah di double boiled)
             6.  20 gm tepung jagung                                                 (4-8)
             7. ¼ sudu garam
             8.  1 sudu jus lemon
B          1.    6 biji putih telur                                              (  pukul sampai kembang + gula pasir)
            2.    ¼ cream of tartar                                                               (1-3)
            3.  140 gm gula pasir

tu lah recipe for cheesecake....emm dah alang2 cter pasal cake ni kan...jom tgok gambar2 cake yg sedap...sebagai penyejuk mate & lebih tepat lagi nak bwat air liur tu meleleh...hihi...




SEDAPNYER !!!!!
cantik pon ade...




blueberry chese cake.....tgok blueberry nyer yg meleleh-leleh tu....




cheesecake lagi.....



ni kek yg PALING ak suka !!!! blueberry cake....




ni mmg ak x tahan tgok...melimpah ruah lagi coklat dier tu....



kek coklat...amacam...tp ak bleh makan sikit je kek coklat...
perut x tahan....kesian betol kan...



tgok coklat dier yg meleleh tu....melimpah ruah di ladang gandum....huwaa...

dah2 ar tu...kang sper yg pose tu tros bkak pose kat dpan laptop kang...x pasal2 kurang plak pahala pose tu.....






No comments: